2020 senesinde yaşamımıza giren Koronavirüs’ün kalıcı kalitede olabilecek tesirlerine değinen Zoom CIO’su Harry Moseley, 2021 seneyi kapsamında eğitim, sıhhat, finans ve cümbüş alanlarındaki öngörülerini açıkladı.
2020 seneyi peç çok açıdan eşi görülmemiş bir sene oldu. Her sektör ve ülke pandemiden etkilenirken profesyonel ve sosyal anlamda da küresel olarak pek çok şey değişti. Bu farklılıkların çoğunun yaşamımızda kalıcı olarak yer edineceği doğrultusundaki genel görüşe ek olarak bazıları ise Koronavirüs’şan zati var olan başkalaşım trendini daha da süratlendirmeye vesile olduğunu ifade ediyor.
Koronavirüs, fertlerin nasıl düşündüğünü, onlar için neyin ehemmiyetli olduğunu, nelerin öncelikler arasında yer aldığını ve çalışma biçimini değiştirseler de işteki zafer ve tatmini aynı seviyede nasıl yakalayabileceklerini denetlemesine neden oldu.
2021 temennilerinden bahseden ve 2020 senesinin güçlü şartlarını andırdıran Zoom CIO’su Harry Moseley; “Eğitimden sıhhat hizmetlerine, perakendeye, finansal hizmetlere ve profesyonel hizmetlere kadar her şey o kadar çok değişti ki hakikatinde insanlar “dijital mutasyon ”şan ne olduğunu reel anlamda bu süreçte kavradı. İşletmelerde her zaman dijital sistemlerimiz oldu ve galibiyetle de hizmet verdi fakat reel anlamda dijital mutasyon geçirmek, analog süreçlerden olabildiğince uzaklaşmamız gerektiği anlamında geliyor” dedi.
Moseley, başta eğitim olmak üzere, sıhhat, finans ve cümbüş gibi alanlarda 2021’e dair öngörülerini paylaştı:
Zoom ile Eğitim
Moseley, 2020 senesinde uzaktan eğitim konseptinin süratli ve son derece besbelli bir biçimde ehemmiyet kazanışını vurgulayarak “Talebeler için kar tatili konseptinin, uzaktan eğitimin geldiği noktaya dikkat edildiğinde, artık geçmişte kalmış bir fikirden ibaret olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik talebelerin eğitimde kat ettikleri seviye çoğaldıkça uzaktan eğitimin daha da büyük bereketlerini görmeye ve dünya çapında eğitim fırsatlarından faydalanıp dersler almaya da başlayabilirler.” ifadelerini kullandı.
Öngörüler:
Öğretme ve bilme eylemleri tamamen değişirken, ortaya çıkan hibrit model artık tamamen kalıcı olacak.
Arz, sadece dereceler elde faktörün de ötesine geçip iş eforuna; büyüme, yine maharet kazandırma ve tertemiz maharetlerle donatabilme özelliklerini de katmak biçiminde genişleyeceği için; ananesel, ananesel olmayan ve müessesesel öğreti yapılarının bir karışımı olan modeller göreceğiz.
Hibrit civarlar için talebelere, fakültelere, personellere ve değişik bileşenlere hizmet vermede müessesesel aktifliklerin en iyi biçimde kullanılması da gündemde olacak.
Zoom ile Sağlık Hizmetleri
Moseley’nin görüşlerine göre tetkik, hakimiyetler ve öbür hizmetler için bir uzman hekimle iletişim kurmak ve görüşmek de başkalaşıma uğrayan olgular arasında. Kalp atış süratini, kan tazyikini veya görsel muayeneleri ölçebilen uslu telefonlar sayesinde fiziki hekim ziyaretlerinde eksilmeler görülebilir. Buna bağlı olarak da medikal profesyonellerin ellerindeki bilgi de çoğalışa geçecektir. Bu da tüm taraflar için faydalılığı artırdığı gibi çok daha gelişmiş bir yaşam deneyimini mümkün kılıyor.
Öngörüler:
- Öncelikle, yatak rakamını ya da uyuyan hasta ziyaretlerinin sıklığını artırmadan daha fazla medikal bakım sağlamak öncelik kazanacak.
- Sağlık sigortası sektörü de “telesağlık” konseptinin sponsorları olacak zira ödenecek giderlerde düşüş görülecek. Tıp pratisyenleri için de telesağlık çok daha cazip bir model haline gelecek.
- Tele sıhhat hizmetlerinin özümsenmesinde de; sanal değerlendirme, uzman konsültasyonu ve muayene neticeyi ziyaretleri gibi senaryolarda kullanılmaya başladıkça çoğalış görülecek.
- Ruh sıhhati ve terapi rehabilitasyonları telesağlık için süratli gelişen alanlar olacak.
Zoom ile Finansal Hizmetler
Perakendeden varlık idaresine ve yatırım bankacılığına kadar tüm finansal hizmetler çok ciddi ve kalıcı farklılıklara sahne oldu. Bankacılar, alıcıya erişmek için dünyayı gezmek zorunda kalmadan konutlarından irtibat kurabildi ve işlerini halledebildi.
Öngörüler
- Bankacılıkta şubelerden sanal tecrübeye bariz geçiş
- Varlık yönetimi danışmanları, sanal platformlar sayesinde coğrafi kısıtlamaları aşabilecek.
- Yatırım bankacıları, seyahate daha az bağımlı olacak; daha uygun maliyetlerle daha fazla uyuşma idareyip yürütebilecek.
- Araştırma ve ticaret daha sanal ve yaygın hale gelecek.
Bazı hayati sektörlerin yanı gizeme Harry Moseley, seyahat, aktiflik ve cümbüş gibi alanlarda da geçtiğimiz senelere göre ciddi metamorfozlar görüleceğini belirtiyor.
Seyahat: Havayolu seyahati, konutta kalma ve sosyal mesafe gereklilikleri sebebiyle alt üst oldu. İş seyahatleri sekteye uğradı. Fakat uzun süreli konutta kalma sonrası uzaktaki hoşlandıklarını görebilmek için, fertsel anlamda, uçak seyahatinin çoğalması bekleniyor.
Etkinlik: Surat surata asıllaşan faalliklerin bir gecede sanal civara taşınmasına tanık olduk. Hem büyük hem de minik faallikler kuşkusuz geri gelecek. Fakat sanal bir yaklaşımla bu aktifliklerde daha fazla konuşması ve katılımcıya erişmek olası olabilecek. Katılamayanların sonradan izlemesi için faallikler kaydolunacak.
Perakende: Pandemi sırasında market, lokanta ve hatta içki satışı bile online olarak yapıldı ve online siparişler bu yarıyılda tavan yaptı. Her cinsten perakendeci ve lokanta firmacısı, e-ticaret fırsatlarına yatırım yapmanın yanı gizeme, online alışveriş hizmetlerini geliştirmek için lojistik ve teslimat işlemlerini kuvvetlendirmeye devam edecek.
Eğlence: Sinema salonları kapandığında, TV üretimleri, canlı konserler ve oyunlar durduğunda Netflix ve öteki dijital yayın platformları kullanıcıların her şeyi haline geldi. Moseley’e göre video; takım buluşmaları, senaryo okumaları ve bir arada olmayı gerektiren öteki her türlü eylem için kalıcı olarak cümbüş sektörünü domine edecek.