Kişileri ‘sıkıcı’ olarak değerlendirmemize sebep olan bazı detaylar, o kişiye karşı ön yargıyla yaklaşmamıza neden oluyor. Taşıdığımız ön yargıların o kişiyi tanıdıktan sonra ne kadar yanlış olduğunu fark etsek de onları daha en başta ‘sıkıcı’olarak etiketlememiz, kurduğumuz ilişkinin seyrini ciddi anlamda etkiliyor.
Essex Üniversitesi’nde Sosyal Psikoloji üzerine çalışmalar yapan Profesör Wijnad, bu ön yargının insanları ‘ötekileştirdiği’ kanaatinde.
Elektrik Şoku Deneyi
Virginia Üniversitesi 2014 yılında gerçekleştirdiği bir çalışmada bir grup insanı, onları oyalayacak hiçbir materyalin olmadığı bir odada 15 dakika bekletti. Kendine verilen küçük elektrik şok cihazını istedikleri zaman kullanabileceği söylenen 42 insandan 18’i birbiriyle konuşmak yerine kendilerine bu şoku vermeyi tercih etti. Ortamın sıkıcı atmosferini yıkmak için birbiriyle sohbet etmeyen insanların kendilerine fiziksel acı vermesi, insan doğası hakkında oldukça enteresan bilgiler vermişti
1)Aynı hayat döngüsünde yaşarlar
Her cumartesi alışveriş merkezine gitmek, her salı takip ettiği dizinin yeni bölümünü izlemek gibi sınırlı bir hayat rutinleri vardır. Farklı şeyler denemekten, yeni yerler görmekten kaçınırlar.
2)Sohbet sırasında söyleyecek bir şey bulamazlar
Sıkıcı insanların ortak özelliklerinden biri aşırı tedbirli olmalarıdır. Sohbet sırasında fazla konuşmayan sıkıcı insanlar, kendilerine gelen sorulara da, “Bilmiyorum, sanırım öyledir” gibi cümlelerle cevap verir.
3)Yeni bir şeyler sunamazlar
İnsan beyni üzerine yapılan araştırmalara göre beyin daima yenilik arar. Eğer sohbetlerde karşıdaki tarafa yeni bir şeyler sunularak harekete geçirilmezse, karşıdaki kişi bir süre sonra sıkılacaktır. Sıkıcı insanların genel olarak bunu başaramadığı ve sohbetlerinde yenilik katamadığı görülmektedir.
4)Ses Tonları Monotondur
Birçokları, monoton bir ses tonuyla konuşan kişileri doğrudan sıkıcı kategorisinden görüyor. Zira monoton bir biçimde konuşan insanlar iğneleyici bir şaka yaptıkları ciddi zannedilirler veya ne zaman heyecanlandıkları bile anlaşılmaz.
5)Mizah duyguları yoktur
Mizah yönü, insanlarda aynı zamanda bilişsel bir esnekliktir. Bir konuyu ya da olayı farklı perspektiflerden değerlendirme ve harmanlama yeteneğidir. Sıkıcı insanlar ise karşılarındaki insanları güldürebilme konusunda hiç de başarılı sayılmazlar.
6)İyi bir anlatıcı değildirler
Hikaye oluşturup anlatmak ya da var olan bir hikayeyi aktarmak konusunda sorun yaşarlar. Anlatacakları şeyi benimseyip öyküleştiremedikleri gibi, anlatırken karşılarındaki insanları da sıkarlar.
7)Yeniliklere kapalıdırlar
Beynimiz sürekli yenilik arayışındadır. Eğer karşınızdakine yeni bir şey sunamıyorsanız, beynin yenilik arayan tarafı zamanla uyarılmamaya başlar. İnsanlar farklı şeyler öğrendiği kişilerle yaptıkları muhabbetten daha fazla keyif alırken, aynı şeyleri tekrarlayıp duran kişilere sadece “katlanır.”