Hatalı Kararlar Neden Verilir?
  1. Anasayfa
  2. Kişisel Gelişim

Hatalı Kararlar Neden Verilir?

0

İnsanlar hayatında hata yapan varlıktır. Yaptığımız hatalar, büyüme ve gelişmemizde katkı sağlamakta. Her insan hata yapmaktan korkar. Ancak yaptığımız hatalardan ders alarak tecrübe edinmekteyiz.

Yapılan araştırmalara göre uyanık kaldığımız süre boyunca 2 bin e yakın karar vermekteyiz. Kararlarımızın birçoğu ufak çaplı kararlardır. Sabah ne giyeceğimiz, öğlen yemeğini ne zaman yiyeceğimize ilişkin kararlar… Peki diğer kararlarımız?

Farklı konularda verdiğimiz kararların büyük bir kısmı için üzerinde düşünmemiz gereken ve büyük sorunlar olabilecek türden kararlardır.

Doğru kararlar verme becerisini kazanmak özellikle iş dünyasındaki kararlarımız için geliştirebileceğimiz en kıymetli özelliklerden biridir.

Kararlarımız güvenliğimiz, sağlığımız ve ilişkilerimizi zaman geçirme şeklimizi etkilemekte. Lakin, isabetli karar verme sürecimizi engelleyen farklı bakış açılarımız da mevcuttur. Hatalı kararlar vermemize sebep olan davranışlarımızı ve bu durumlarda neler yapacağız?

İyi kararlar tecrübe sayesinde alınır. Tecrübe ise, kötü kararlar sayesinde kazanılır.

Will Rogers

Hatalı karar vermemize sebep olan durumlar;

Duygular

Günlük yaşamımızda yansıttığımız duygularımız deneyimlerimizin bir parçasıdır. Kızgınlık, öfke, neşe ve heyecan duygularımızın hayatımızda anlamlı bir yer vardır. Heyecanımızın ve öfkemizin tavan yaptığı anlarda karar verme becerimiz oldukça düşüktür. Özellikle öfkeli olduğumuz zaman önemli bir konuşma yapmak, yazılı görüşmeler gerçekleştirmek gibi kritik adımlarınızda işleri zorlaştırabilir bulunduğunuz süreci zorlaştırabilirsiniz. Öfkeli olduğunuz durumlarda duygu durumunuz farkına vararak kendinizi kontrol etmeye odaklanmalısınız. Duygularınız kabardığı durumlarda ciddi kararlar alınmamalı duygunuzu kontrol altına alarak karar aşamasını sona bırakmalıyız.

Çoklu Görev

Bazı durumlarda birçok iş ile meşgul olabiliyoruz. Özellikle çalışma ortamlarınızda birçok işiniz varken önemli bir durum veya süreç için karar verirken yüksek oranda hatalı karar verme durumları yaşanmakta. Önemli kararlar vermeniz gerektiğinde diğer tüm işleri bir kenara atın ve elinizdeki işe odaklanmak için kendinize özel bir zaman ayırın.

Ayrıntılar

Karar alma sürecinizi aksatacak büyük kriz anlarından biri de ayrıntılara takılmaktır. Psikologların ‘Demir atma etkisi’ adını verdikleri bu durumun karışımıza ne zaman çıkacağı belli olmaz. Örnek verecek olursak indirim döneminde, eşyanın orijinal fiyatına bakınca kelepir olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, aslında ürün indirimli fiyatı ile hala değerinin üstünde satılıyor olabilir.

Toplumsal Baskılar

Bir durum veya süreç hakkında karar verirken sosyal yapıdan etkileniriz. Tek yaşayan kişiler, grup içindeki kişilere göre kararlarını her zaman daha kolay verirler. Sorumluluğunuzun ve kararlarınızın hiçe sayıldığı ortamlardan uzak durun. Bireylerinin fikirlerine saygı duyan tartışmaya açık gruplar içinde yer almak size çok şey kazandıracaktır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir