BİLSEM, Bilim ve Sanat Merkezleri’nin kısaltmasıdır. BİLSEM, Türkiye’de özel yetenekli öğrencilere odaklanmış eğitim kurumlarıdır. Özel yetenekli öğrencilerin vakıf oldukları yetenekleri doğrultusunda “özel” eğitim alabilecekleri örgün eğitime ek eğitim kurumlarıdır. Yani BİLSEM, pek çok kişinin düşündüğü gibi özel yeteneği bulunan öğrenciler için mevcut örgün eğitimlerine, alternatif bir eğitim değildir. Aksine BİLSEM örgün eğitimlerine ilave olarak sunulan eğitimdir.
BİLSEM’de öğrenciler, normal okullarının ders saatlerinin dışında özel yetenekleri çerçevesinde eğitimlerden yararlanıyor. Modern bilim ve sanat merkezi odağındaki eğitim müfredatlarının bulunduğu BİLSEM’de öğrenciler, özel yeteneklerinin farkına varıyor ve yeteneklerini geliştirme şansını yakalıyor. Kısaca Bilsem nedir? Sorusunun cevabını verdiğimize göre Bilsem’in amacını da öğrenmeye hazır mısınız?
Bilim ve Sanat Merkezleri, yetenekli öğrencilerin yeteneklerinin farkına varmaları ve geliştirmeleri amacıyla hizmet veren özel eğitim kurumlarıdır. Türkiye’nin 81 ilinin tamamında özel yetenekli öğrencilerin eğitim alabilecekleri BİLSEM Eğitim Merkezleri bulunmaktadır. Özel yetenekli öğrencilerin yetenek alanları “genel yetenek”, “resim” ve “müzik” olacak şekilde belirlenmiştir. Öğrencilerin bilim ve sanat alanındaki özel yeteneklerinin keşfedilmesi hedeflenen özel eğitim kurumlarıdır.
BİLSEM’in Amacı Nedir?
Modern ve gelişmiş toplumlarda özel yetenekli çocukların keşfedilmesi ve topluma faydalı bireyler olarak yetiştirilmesi doğrultusunda çalışmalar yürütülüyor. BİLSEM, Türkiye’de bu tip çocukların keşfedilmesi ve yeteneklerini ileriye taşıyabilecekleri eğitim desteğinden faydalanabilmesi amacıyla oluşturulmuştur.
Türkiye’de fark edilmeyi bekleyen özel yetenekli öğrencilerin keşfedilmesinde, BİLSEM önemli bir rol üstlenmektedir. Özellikle de zeka, yaratıcılık, öngörü ve akademik açıdan akranlarına göre fark yaratan performans ortaya koyan çocuklar için kurulmuştur. Zorunlu eğitim müfredatının genele yayılan bir sisteme sahip olması, özel yetenekli çocukların bu yetenekleri odağında gelişim gösterebilmeleri önünde sınır oluşturuyor. BİLSEM’de tam olarak bu öğrencilerin, yetenekleriyle ilgili karşılaştığı ve körelmelerine yol açan sorunların önündeki engelleri kaldırmayı hedefliyor.
BİLSEM Eğitimi Ne Kadar Sürer?
BİLSEM eğitim merkezlerinde sunulan özel eğitimler için önceden belirlenmiş bir eğitim süresi bulunmamaktadır. Özel eğitim programının standart şekilde oluşturulmuş bir süresi bulunmuyor. Bu eğitim merkezlerindeki eğitim süreleri, öğrencilerin programlarda sağlayabildikleri ilerleme hızına göre değişkenlik gösterir. Öğrenciler için performans, arzu ve çaba kıstaslarına ilave olarak, katılım ve devamlılıklarıyla doğru orantılı bir gelişim gerçekleşiyor. Bu çerçevede özel yetenekli öğrencilerin BİLSEM eğitim merkezlerindeki program süreleri, lise eğitiminin sonuna kadar devam edebiliyor.
BİLSEM Sınavı Nedir?
Yaşıtlarına göre performanslarıyla göz dolduran ve fark oluşturan öğrencilerin tespitinde kullanılan bir sınavdır. Özel yetenekli öğrencilerin potansiyellerinin tespit edilebilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulanır. BİLSEM sınavı ile özel yetenekli öğrencilerin Bilim ve Sanat Merkezleri’nde eğitim alma şansı sağlanıyor.
BİLSEM sınavında başarılı olan öğrenciler, doğrudan Bilim ve Sanat Merkezleri’nde eğitim görme hakkını kazanıyor. BİLSEM sınavları “Grup Tarama Uygulaması” ve “Bireysel Değerlendirme” şeklinde iki aşamalı olarak uygulanır. Uygulanan sınav tamamen “beceri” odaklıdır.
BİLSEM Eğitim Programı
BİLSEM eğitim merkezlerinde sunulan eğitimler, zorunlu eğitimdeki dersleri desteklemek amacıyla uygulanmamaktadır. Özel yetenekli öğrencilerin tamamen beceri odaklı eğitim sistemi temelinden yararlanarak, yeteneklerinin farkına varabilmeleri hedeflenmektedir. Ayrıca tamamen “mantıksal”, “matematiksel” yaklaşımlarla öğrencilerin “ezberden” uzak bir eğitim almaları sağlanır.
BİLSEM eğitim programı kapsamında özel yetenekli öğrenciler için;
- Oryantasyon(Öğrenci, veli ve öğretmen katılımlı 40 saatlik uyum sağlama desteği),
- Destek eğitimi(1 yıl süreyle iletişim, grupla çalışma, öğrenme yöntemleri, problem çözme teknikleri, bilimsel araştırma teknikleri vb),
- Bireysel yeteneklerin fark ettirilmesi(2 yıllık eğitim süresi),
- Özel yeteneklerin geliştirilmesi(2 yıllık eğitim süresi),
- Proje üretme ve yönetimi(süre sınırı bulunmaz),
Şeklindeki eğitim altyapısına sahiptir.