Amazon’un Başarı Hikayesi
  1. Anasayfa
  2. Marka Hikayeleri

Amazon’un Başarı Hikayesi

0

Amazon, 1994 senesinde Jeff Bezos tarafından Cadabra ismiyle heyetti ve 1995 senesinde Amazon.com olarak online hale geldi. Yola online bir kitapçı olarak çıkan firma, zaman içinde dünyanın en büyük online perakendecisi haline geldi. Amazon firmayı, gerçekten de adına esin almış olan amazon ırmağı kadar gelişti.

Amazon e-ticaret mevzusunda tüm dünyaca seçim edilen yer olmasının nedeni yarattıkları farktı. Alıcı odaklılık ve geleceğin alışveriş trendlerini doğru öngörme, Amazon’un net bir biçimde fark edilmesine ve rakiplerinin önüne geçmesine takviyeci oldu. Amazon en ileri kullanan işletmelerden bir tanesidir. Mesela siz amazona girdiğinizde sizin için amaozonu mahsulleriyle dizayn ediyor. Kurucu Jeff Bezos’un ilk iş tasarıyı bile öbürlerinden değişikti. Bir Hayli e-firmanın tutunamadığı 21. asır başlarında, yalnızca birkaç senelik bir işletme olmasına karşın pazara liderlik eden Amazon oldu. Nihayetinde, Bezos’un olağandışı tasarısının işe yaradığı kabul edildi.

Amazon kısa vakitte müzik CD’lerinden, yazılımlara, taşıt gereçlerden, oyuncaklara, spor mahsullerine ve hatta market mahsullerine kadar her şeyi satmaya başladı. Şimdi ise hemen hemen tam sanayiye el atmış vaziyette bu bulut sistemindenAws tutun Alexa gibi bir çok mahsulü ve servisi insanlara sunmuştur. Fakat Amazon’un en büyük buluşu, Kasım 2007’de piyasaya sürdükleri Kindle e-kitap oldu ve bu işletmenin gelişmesinde çok büyük bir fayda sağladı.

Kullanım basitliği ve gün be gün çoğalan online yayınların varlığı dolayısıyla alıcılar basılı kitaplardan e-kitaplara basitlikle geçiş yaptılar. Kindle satışları Amazon’un kazancına büyük katkı sağladı.

Fakat, Amazon’un en büyük işletmelerinden biri olma ve 566.000 çalışana erişecek kadar gelişmesine neden olan şey, sağladığı alıcı tecrübeyi oldu. Jeff Bezos’un galibiyeti, pazarlama tüketmelerini kısmak ve alıcıyı hoşnut etmek için yatırım yapmaktı. Reklam giderlerini eksilterek, alıcılara fiyatsız nakliye hizmeti verdi. Fiyatsız nakliye ve seyyaredeki en düşük maliyetler böylece Amazon’u göz arkasını etmeyi güçleştirmiş oldu. Amazon’dan satın alım yapmak herkesi cezbetti. Fakat Amazon’un zaferinin anahtarı, alıcı ilişkilerini sürdürme şeklinde uyumaktaydı.

Bu, oğluna PS3 armağan etmek isteyen bir adamın öyküsüdür. Mahsulü teslim alamadığı 4. günün sonunda alıcı temsilcisini aradı ve ona tüm öyküyü anlattı. Temsilci, mahsulün bir sonraki gün sevk edileceğinin garantisini verdi. Adam ne kadar ödemesi gerektiğini sorduğunda, temsilci “Hiçbir şey” diye cevapladı. Bu adam milyonlarca potansiyel alıcının olduğu New York Times’a bir yazı yazmak için yola koyuldu.

İşte Amazon’un temsil ettiği şey budur ve bu davranış işletmeyi, başka hiçbir işletmenin erişemediği noktaya götürmüştür. Amazon, ağızdan çıkan lafa ve pozitif değerlendirmelere bağlıdır. Bu, milyonlarca insanın doğru kararlar vermesine ve günün sonunda satın alımlarından hoşnut kalmasına da destekçi olmaktadır.

Yenilikçiliğin lideri olan Amazon, işleri alıcılar için hem basitleştirmekte hem de cezbedici hale getirmektedir. İstek listesi oluşturmak için alternatifler sunmakta ve ayrıca satın aldığımız mahsul ve hizmetlere direnerek ilgilenebileceğimiz mahsulleri önermektedir. Amazon bugün bulut-tabanlı depolama ve bilgi operasyon hizmetleri ve aynı zamanda da senelik azalık çerçevesinde film ve şarkı akışı sunmaktadır.

Yenilikçiliğin lideri olan Amazon, işleri alıcılar için hem basitleştirmekte hem de cezbedici hale getirmektedir. İstek listesi oluşturmak için alternatifler sunmakta ve ayrıca satın aldığımız mahsul ve hizmetlere direnerek ilgilenebileceğimiz mahsulleri önermektedir. Amazon bugün bulut-tabanlı depolama ve bilgi operasyon hizmetleri ve aynı zamanda da senelik azalık çerçevesinde film ve şarkı akışı sunmaktadır. Aynı zamanda konutta personel dayanakçı olan Alexa’da son zamanlarda çıkartmış olduğu en iyi ve galibiyetli mahsullerden bir tanesidir. Amazon insanların kendi mahsullerini satması için de bir platform alternatifi sunmaktadır. Amazon’un alıcılarına tavır biçimi, onun olağanüstü zaferinin merkezine yerleşmiştir. Amazon, alıcının lüzumlarını asıl anlamda kavrayan ve bir işin en iyi biçimde nasıl yapılacağını gösteren bir işletmedir. Amazon’un bu özelliğini bizimde örnek olarak görmemiz ve uygulamamız gerekir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir