Uykunun insanın yaşam kalitesini olumlu etkilediğini gösteren çok sayıda bilimsel çalışma var. Bununla birlikte halen birçok insan için uykuya dalmak ya da kaliteli bir uyku çekmek çok kolay olmuyor. Uyku kalitesini artırmak için neler yapabiliriz?
Gün içinde iş hayatı, okul ve aile gibi birçok şeyle meşgul oluyoruz. Hem fiziksel hem de mental olarak bizi yoran tempolu bir günün ardından kaliteli uyku uyumak, kendimizi bir sonraki güne hazırlamak için çok önemlidir. Kaliteli bir uyku daha kesin kararlar almamıza, daha hızlı reflekslere sahip olmamıza ve daha iyi odaklanmamıza yardımcı olur.
Kalitesiz bir uyku ise ertesi gün daha yorgun hissetmeye ve gün içinde meşgul olduğumuz işlerden tam verim alamamanıza neden olur. Yorgunluk, tüm dikkatimizle işimize odaklanmamızı zorlaştırırken yorgun insanlar iş hayatında daha az üretken olma eğilimi içerisindedirler. Aynı zamanda ruh halimizi de olumsuz yönde etkileyen kalitesiz uyku, başka insanlarla iletişimimizde de sorun yaşamamıza sebep olur. Kendimizi uzun süre enerjik hissetmememiz depresyon için zemin hazırlar.
Uyku Kalitesi Nedir?
Uyku kalitesi, vücudun ihtiyaç duyduğu uyku konforunu sağlamaktır. Derin ve deliksiz bir uyku süreci, etkili bir şekilde dinlenmenize yardımcı olur. Yorgunluktan arınarak taze bir zihinle güne başladığınızda kaliteli bir uyku süreci geçirmiş olursunuz. Bunun için uyku kalitesini artırmada pek çok faktör vardır. Ses ve ışık gibi dış etkenler, uyku kalitenizi azaltabilir. Bu tür uyaranları ihtiyaçlarınıza göre ayarlayarak uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Vücudunuza ihtiyaç duyduğu uyku sürecini sağladığınızda, yaşam kaliteniz de buna paralel bir şekilde artacaktır.
Uyku Kalitesini Artırmak İçin Neler Yapmak Gerekir?
- Uykunuz gelmeden yatağa girmeyin.
- Gün içerisinde yapılan küçük egzersizler bedensel olarak yorulmanızı sağlayacak uykuya dalmanız kolaylaşacaktır.
- Gün içerisinde kısa kestirmeler yapmanız geceki uyku kalitenizi düşürecektir.
- Uyumak için alkol kullanmayın. Eğer alkol almadan uyuyamıyorsanız bu bir psikiyatrik sorun olabilir. Mutlaka psikiyatristten yardım alın.
- Televizyon karşısında uyumayın. Bu asla dinlendirici olmayacaktır.
Uykuyu Bozan Yiyecek ve İçekleri Tüketmeyin
Kafein (kahve), nikotin (sigara) ve tenin (çay) uyanık tutacağı için, bu maddeleri içenler daha uzun sürede uykuya dalıyor. Dolayısıyla rahat bir gece geçirmek için uyumadan 3 saat öncesinde bu maddeleri tüketmemek gerekiyor.
Alkolden Uzak Durun
Pek çok kişi alkolün uyumaya yardımcı olacağını düşünse de alkolün uykunun kalitesini bozarak olumsuz bir sonuç yaratacağını söyleyen uzmanımız “Alkol alındığında çabuk uykuya dalınsa bile gece boyunca uyku içinde kısa uyanıklıklara ve sabah erken ve yorgun uyanmaya neden olacaktır” dedi.
Uyku Rutininizi Oluşturun
Özellikle içinde bulunduğumuz karantina sürecinde, her ne kadar gündelik rutin değişmiş olsa da, uyuma ve uyanma saatlerinin mümkün olduğunca düzenli olması önem taşıyor. Bu sayede biyolojik ritmin bozulması da önlenebiliyor. Her sabah aynı saatlerde uyanmak uykuyu düzenlemek için kullanılacak iyi bir diğer yöntem.
Uykunun Gelmesini Yatakta Beklemeyin
Uykuyu beklerken yatakta uzun süre kalınması uyumayı zorlaştırıyor. Bu nedenle sadece uyku geldiğinde yatağa girilmeli. Eğer 20 dakika içinde uykuya dalınamazsa yataktan çıkılmalı ve heyecanlı olmayan bir kitap okumak, sakin bir müzik dinlemek gibi pasif bir aktivite yapılarak uykunun gelmesi yatak dışında beklenmeli.