Jack Ma Alibaba.com Kurucu ‘sunun Başarı Öyküsü

ali-baba-kurucsu

Bir Hayli defa sınamasına karşın galibiyetsizliklerle karşılaşan, ancak hiçbir zaman pes etmeyen Alibaba.com un kurucusu olan Jack Ma’ nin galibiyet hikayesi.

E-ticaret devi olan Alibaba.com’un kurucusu Jack Ma, reelinde hiç de basit bir yaşam geçirmese de son zamanların en popüler e-ticaret sitesini kurmayı ve firmayı dünyadaki en zaferli firmalardan biri haline getirmeyi muvaffak oldu.

Ma Young, 1964 senesinde Çin’ de dünyaya geldi. Çocukken en büyük hayali İngilizce bilmekti. 9 yaşından itibaren her sabah erken kalkıp turistlerin en yoğun olduğu otele bisikleti ile giderek onları fiyatsız bir biçimde dolaştırarak İngilizce ‘sinin geliştirmeye çalışıyordu. İngilizce ‘sini geliştirmek için fiyatsız bir biçimde turist dolaştıran Ma Young’a tanıştığı turistler adını söylemekte güçlük sürükledikleri için “Jack” adını verdiler.

Okula başlamaya karar verdi ancak ilkokul, ortaokul ve üniversitede ilk seferde başarılı olamadı.

İlkokul imtihanlarında iki defa, ortaokul imtihanlarında üç defa zafersiz olan Jack Ma, üniversiteye girmek istediğinde, üç zafersiz sınamadan sonra en sonunda hocalık enstitüsüne girmeyi muvaffak olmuştu. Harvard üniversitesine 10 defa müracaat etti ve bütün 10 defa yalanlandı. Bu yarıyılda ayrıca 30 iş müracaatında bulundu ve tüm müracaat ettiği yerler kendisine negatif geri dönüş yaptılar. O yarıyılda KFC için pazarına yeni girmişti ve sarih pozisyonlara müracaat eten 24 birey içerisinde yalnızca Jack Ma işe kabule edilmedi. Üniversiteyi tamamladıktan sonra lisede tanıştığı kız dostuyla evlendi ve 5 sene süresince ayda 15 dolar kazanarak hocalık yaptı.

“Polis olmak için başvurdum, başvuran 5 kişiden 4’ü alındı ben kabul edilmedim. KFC çin pazarına girdiğinde iş için 25 kişi başvuru yaptı 24 kişi alındı ve alınmayan tek kişi ben oldum.” Jack MA

1995 yılında tercümanlık yapmak için gittiği ABD’de internet ile tanıştı.

1995’te Amerika Birleşik Devletlerinde internet ile tanışan Jack Ma, ilk evvel internetin ne olduğunu kavrayamamıştı. Onu internete ilk tanıştıran dostu olmuştu. İlk olarak arama motoruna “bira” yazdı ancak bir hayli neticeyle karşılaştı. Karşılaştığı neticeler arasında Çin birasından bahsedilmediğini fark etmişti. İnterneti bildikten sonra başta ingilizce tercüme web sitesi kuran Jack , galibiyetli olamadı ancak bu işte ilerlemeye karar vermişti.

Çin’e döndü ve 1999 yılında 17 arkadaşıyla birlikte web sitesi kurdu.

Bilgisayar ve internet etrafının pahalı olduğu Çin’e 1999 senesinde döndü ve orada 17 dostuyla beraber Alibaba.com isimli web sitesinin kurdu. Sitenin adı alibaba ve kırk eşkıyalar konseptinden usuna geldi ve bu adın öğrenilirliğini test etmek için yoldan geçen insanlara bu adı öğrenip öğrenmediklerinin sordu. İnsanlar bu adı öğreniyorlardı ve sitenin adını Alibaba.com oldu. Sitenin esaslarının atılması 1999 senesinde yalnızca 100 bin dolar anapara ile reelleşti. Kısa bir zamanda bir hayli birey tarafından kullanılmaya başlayan sitede dünyanın değişik yerlerinden akdikeni ve satıcılar toplanıyor ve internet üzerinden alışverişlerini hakikatleştiriyorlar. 2003’te eBay’e rakip olarak Taobao.com isimli alışveriş sitesinin kurdu. Alibaba’yı dünya genelinde 24 bin çalışan 10 binden fazla ortak firmayı olan bir e-ticaret devi haline getiren Jack Ma, 2013’te CEO’luk vazifesinden istifa ederek yerinin gençlere vazgeçtiğini açıkladı.

“Pes etmediğiniz sürece şansınız devam eder. Pes etmek yapılabilecek en kötü hatadır.”

Jack MA | Alibaba.com’un kurucusu.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık