Apple’ın Doğuş Hikayesi

apple-marka-hkiayesi

Amerika Birleşik Devletleri’nin en çok öğrenilen bilgisayar işletmesi olan Apple ilk kurulduğu zamanlar bir elma çeşidinin ismi olan “Macintosh” adıyla anılıyordu. Daha sonra Steve Jobs İncil’de yer alan Adem ile Havva’daki elmayı kullanmaya başladı.

ZEHİRLİ ELMA

Isırılmış elma figürünün bugünkü anlamda ilk bilgisayarların imalinde misyon alan ve zehire daldırdığı elmayı ısırarak intihar eden Alan Turing’e ithafen kullanıldığı da söylenmektedir.

Ingiltere’nin savaş yarıyıllarında yaptığı katkılar hiçe sayılıp dışlanan Turing bir gün evinde ölü bulunmuştur. Masa başında intihar eden Turing’in elinde ısırılmış bir elma bulunmuştur.Bilim insanları bu büyük dâhinin değerini öğrendi ve onu asla unutmadı.

APPLE’IN KURULUŞU

Steve Jobs ve dostu Steve Wozniak’ın teknolojiye olan alakaları, 1972 senesinde Hawlett-Packard işletmesinde yarım günlük işe girmelerini sağlamıştı. Bu yarıyılda konut imali bilgisayarlar üzerinde çalışmaya başlayan ikili, ticari açıdan da birbirini bitirmekteydi.

Hem Jobs, hem Wozniak, ilerleyen senelerde yaptıkları açıklamalarda, Apple’ın kuruluşuna giden yolu birbirlerini iyi bitiren bir ikili olmalarına bağlıyorlar. Onlara göre Wozniak’ın bilgisayar mevzusundaki bilgisi ve inanılmaz kabiliyeti, Jobs’un bilgisayarlara olan sustanon 250 alakası ve pazarlama kabiliyeti ile birleşerek Apple’ın kurulmasını sağladı.

1976 senesinde, Apple’ın üçüncü kurucusu olan Ron Wayne’ı da aralarına alarak, Apple işletmesini, Jobs’un aile evindeki garajda kurdular. İlk bilgisayarları ise, Steve Wozniak’ın gayretleriyle sağladıkları anaparayı kullanarak kurdukları, MOS 6502 harekâtçıya sahip Apple I oldu.

Gece gündüz bir garajda çalışarak ortaya çıkardıkları 200 adet Apple I bilgisayarı satan takım, sonraki bilgisayarları üzerinde çalışmaya başladılar ve ortaya, daha galibiyetli olan Apple II çıktı.

Bu galibiyetlerini daha üst seviyeye taşımayı ve bürolarda IBM’e rakip olmayı amaçlayan takım, Apple III’ü geliştirdi.

Büyük niyetlerle Apple III’ü piyasaya süren takım, beklenmeyen bir meseleyle karşılaştı. Bir tasarım yanılgısından dolayı, fazla ısınma meseleyi yaşayan ve zarar gören suratlarca Apple III geri çağırıldı. Ancak bu uğursuzluk dahi Apple’ın galibiyetine mani olamadı ve 12 Aralık 1980 tarihinde Apple firmayı ulusa talep edilerek rekor bir anaparaya kavuştu.

Bir anda kendini dev bir firmanın başında bulan Steve Jobs ilk yanılgılı kararlarından birini vererek, firmanın ticari yeterliliğe sahip bir idareyiciye lüzumu olduğuna karar verdi. Bunun üzerinde John Sculley, 1983 senesinde Apple’ın başına geçti.

Apple içinde bütün bir yine yapılanma başlatan Jobs, ilk çevrimiçi Apple Store’un açılmasını sağladı. Apple, müzik çalar piyasasına 2001 senesinin son çeyreğinde iPod ile girdi. Bununla beraber gelen iTunes yazılımı aynı zamanda iPod’un en popüler müzik levitra generika çalar olmasını sağladı. Çevrimiçi müzik mağazası olan iTunes Store ise Nisan 2003’de hizmete girdi.

Jobs’un işi devralmasıyla beraber estetiği ön tasarıda yakalayan yazılım ve ekipman mahsullerinin yanı gizeme, internet yatırımları yapan Apple, tüm bu teşebbüslerinin karşılığını aşırısıyla alarak tarihinin en galibiyetli yarıyılına girdi. Harcayıcı elektroniği işletmeyi olma yolunda ilk adımını atan Apple, 2007 senesinde bu yoldaki reel adımını attı. Apple’ın telefon geliştirdiği dedikodularıyla başlayan bu teşebbüs, 2007 senesinde IPhone’un piyasaya sürülmesiyle sonuçlandı.

iPhone’un Apple açısından bir öbür zaferi de App Store oldu ve daha açıldığı hafta içerisinde 10 milyon iPhone uygulaması App Store üzerinden indirildi.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık