Mide Rahatlatıcı Olarak Kurulan Pepsi Kolalar

Mide Rahatlatıcı Olarak Kurulan Pepsi Kolalar

Hemen hepimiz küçükken içmeyelim diye içerisinde türlü kötü maddeler var diye kandırıldığımız, büyüdükçe de kendisinden vazgeçemediğimiz kolayı biliriz. Kimi zaman hamburgerin yanında bize eşlik eder, kimi zaman eşsiz ramazan sofralarımıza, kimi zaman da sıcak yaz günlerinde bize eşlik eder. Hepimizin müptelası olduğu bir kola markası vardır. Bu markaların başında şüphesiz Pepsi gelir.

Pepsi İsminin Alınış Hikayesi

Gelelim her markanın bir kuruluşu olduğu gibi Pepsinin de kuruluşuna. Kendisinin tadı gibi farklı bir kuruluş hikayesi ve amacı vardır. Pepsinin mucidi  Caled Bradham doğduğu eyalet olan Kuzey Karolina’da tıp eğitimine başlamış daha sonra Maryland’de devam etmeye başlamıştır. Ancak tıp eğitiminin zorlaşması ve pahalılaşması yüzünden bırakıp kendi memleketine geri dönmüştür. Tıpa karşı ilgisini hiç kaybetmeyen Bradham, bir süre sonra tekrar Maryland’a gidip eczacılık eğitimine başlamış ve kendine bir eczane açmıştır.1893 yılında yaptığı bu eczanede yaptığı ilk denemeleri 1898 yılına kadar geliştirmeye çalışmıştır ve bu yılda “Brad’s Drink” olarak piyasaya sürmüştür. Kola piyasaya ilk sürüldüğünde içerisinde karbonatlı, su, şeker, vanilya, nadir yağlar ve kola fındığı vardır. Yani  küçükken bize söylenilen fare kanları, böcek kitinleri ve bir çok zararlı maddeler tamamen bir uydurmadır.

Pepsi İçeriği Nasıl Değişti?

Pepsi ilk piyasaya sürüldüğü zaman isminin yanı sıra kullanım alanı da farklıydı. Mide ilacı olarak piyasaya sürülen Pepsi büyük bir yankı uyarmıştır. Aslında günümüzü de düşününce midemiz ne kadar asidik bir ortama sahip olsa da asitli içecekler genel olarak mide hazımsızlığımıza oldukça iyi gelmektedir. 1898 yılında rakibinden 100 dolar karşılığında “Pep-Cola” ismini satın almış ve 1903 yılına kadar bu isim devam etmiştir. 1903’te ise  yapmış olduğu içeceğin kullanım amacının sindirime yardımcı olması ve enerji vermesi nedeniyle “pepsin” enziminden yola çıkarak “Pepsi-Cola” adını vermiştir. 1905 yılında ise piyasaya çıktığı ilk zamandan beri ilk defa orjinal tasarımı değişmiştir. 1906 yılında ABD gıda enstitüsünün içecek içerisinde zarar bir madde bulunmadığını söylemiş ve ürünün satışı serbest bırakılmıştır.

İflası

1. Dünya savaşının etkileri tüm dünyayı derinden sarsmıştır. Bu savaştan Amerika’da ki şeker fiyatları da nasibini almış ve oldukça yükselmeye başlamıştır. Bunun üzerine daha da yükseleceğini düşünen Bradham, şeker stoku yapmaya başlamıştır. Ancak işler hiç istediği gibi gitmemiş ve şeker fiyatları bir anda set bir düşüşe geçmiştir. Bu düşüşün ardından Bradham’ın şirketi iflas etmiş ve Bradham kolanın içeriğini mahkemeye sunmuştur. Bu mahkemede içeriği kim olduğu bilinmeyen bir milyarder satın almıştır. Günümüze kadar bir çok el değiştirse de Pepsi bizim için hâlâ vazgeçilmez bir içecek olarak kalacaktır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık