Adidas Tarihçesi Logosu ve Tuhaf Hikayesi

adidas-marka-hikaye

Dünyanın en çok seçim ettiği spor giyim ve donanım markalarından olan Adidas, galibiyetli olduğu kadar öyküye de sahip. Başlangıçta bir aile şirketi olan ve Gebrüder Dassler Sportschuhfabrik ismiyle öğrenilen pabuç atölyesi, Adolf Dassler ve kardeşi Rudolf Dasslertarafından 1948 senesinde Almanya’nın Herzogenaurach kasabasında heyetti.

Adidas’ın Kurusucu Kimdir?

Adolf ve kardeşi Rudolf’un sahibi olduğu bu işletme, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yol ayrımına girer. Politik hadiselerden dolayı birbirine küsen kardeşlerden Rudolf Dassler kendi pabuç atölyesini kurmak için aile şirketini ufalar ve aynı kasabanın değişik yakasında bugün yeniden herkes tarafından öğrenilen dünyaca şöhretli değişik bir spor giyim ve donanım üreticisi olan Puma‘yı kurar.

Bu rekabet iki işletmenin çalışanlarına da yansır. Kasabanın değişik yakasına geçmemeye itina gösteren çalışanlar, değişik işletme çalışanlarının gittiği market, restoran gibi mekanları bile kullanmaz.

Adidas İsmi Nereden Geliyor?

Adidas’ın marka adı, kurucusu Adolf Dassler’in adından esinlenerek oluşturulmuştur. “Alçak” adı ve Dassler soyisminin ilk 3 harfi olan “Das” birleştirilerek bugünkü Adidas adını almıştır.

Adidas Logosu Tarihi

Bugün yapım departmanlarına göre değişik logoları bulunan Adidas’ın, üç çizgili ilk ve efsane logosu kurucusu Adolf Dassler tarafından dizayn edilmiştir. Logonun öyküsü 1949 senesinde bir koşu pabucunun üzerinde kullanılan üç çizgi ile başlar. İlk olarak erişmen sporcu Emil Zatopek‘in giydiği pabucun yanında bulunan üç çizgiden esinlenerek oluşturulan logoda yükselen bir dağ simgeyi ile güçlüklerin aşılması gerektiği ve muvaffak olunması gereken gayeler vurgulanmıştır.

Kuruldukları günden bu yana rekabet halinde olan ve dünyanın en popüler spor donanımları üreticilerinden olmayı muvaffak olan Adidas ve Puma’nın genel merkezleri hâlâ Herzogenaurach kasabasındadır.

Yaşama darıl olarak veda eden Adolf ve Rudolf kardeşler aynı kabirliğe fakat muhtemel olduğunca aralıklı biçimde defnedilmişlerdir.

1987 senesinde Adolf Dassler’in oğlu Horst Dassler‘in vefatının ardından Fransız sanayici Bernard Tapie’e 1.6 milyar dolar karşılığında satılan Adidas 1993 senesinde iflasın eşiğine gelmiştir. Ünlü Fransız finans uzmanı Robert Louis Drefyus firmayı millete açarak iflastan kurtarmıştır.

Avrupa’nın en büyük spor mahsulleri markası olan Adidas’ın, en büyük rakibi Amerika menşeli Nike markasıdır. Özellikle gençlerin gözde spor mahsul markalarından olan Adidas mahsulleri takribî 200 ülkede satılmaktadır. Bilgilere göre yalnızca 2011 senesinde 245 milyon çiftten fazla kundura üreten Adidas erkek ve bayan kategorilerinde tüm yaş gruplarına hitap etmektedir. Pabuç, şapka, çanta, spor giyim ve öbür spor donanımları gibi çok muhtelif mahsulleri alıcılarına sunmaktadır.

Şirket 2001 senesinde “Impossible is nothing” (İmkansız diye bir şey yoktur.) sloganını ile 50 milyon dolarlık reklam kampanyası başlatmıştır.

Kıymeti takribî olarak 15 milyar dolar etrafına olan Adidas, 2006 senesinde rakibi olan İngiliz orijinli spor elbise üreticisi Reebook‘ı 3.8 milyar dolara satın almıştır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık