Teknoloji Devi Google’ın Hikayesi

google-hikaye

Dünyanın en değerli şirketlerinin başında gelen Google, sadece arama motoru değil internete dayanan hizmetleri ve ürünleri ile gün geçtikçe büyümektedir. 50.000 üzeri çalışanı olan teknoloji denildiğinde ilk akla gelen Google’dır.

Google Macerasının Başlangıcı

Google’ın esaslarını Stanford Üniversitesi doktora öğrencileri olan Larry Page ve Sergey Brin 4 Eylül 1998 tarihinde atmıştır. Çok kısa sürede Microsoft gibi dev yazılım şirketlerine dahi kafa tutmayı başaran Google, kısa zaman zarfında hızla büyüyerek dünyanın en popüler web arama motoru olmayı başardı.

Serüven gerçeğinde California’da Larry Page ve Sergey Brin’in araştırma projesi olarak bir garajda başladı. O yarıyılda sayfanın gösterilmesine bağlı olarak sıralama yapan birçok arama motorları vardı. Ama onların istedikleri değişik ve kullanıcının isteklerini yerine getirebilecek bir arama motoru yapmaktı. Bu değişikliği tutabilmek için ikili, siteleri emin kriterlere direnerek değerlendiren bir sistem olan PageRank teknolojisini kullanılmıştır. 1998’de Google firma olarak domain adresi satın alınmış oldu.

İkilinin değişiklik arayışı kurulduktan sonra kodlama sistemi için de devam etti. Başlangıçta yarıyılın en sıklıkla kullanılan HTML sistemi ile yapılmıştır. Ancak sonradan Google içinde değişik algoritmaları bulundurmaya başladı. 2001’de bir milyar kullanıcı rakamını aşarak kendi rekorunu kıran Google rekor kırmaya devam edip Yahoo gibi piyasanın en iyilerini geçerek kullanıcıların ilk seçim ettiği arama sistemi oldu.

Günümüzde Google

1998 yılında en iyi arama motoru seçilmesinin ardından dünya Google’ı daha yakından tanıdı. Google günümüze dek kendini geliştirip farklılıklara imza atarak piyasa devi bir bilişim şirketi oldu. Pek çok sektörde de Google söz sahibi. Google’ın ortaya çıkma amacı olan arama motoru bugün rakiplerine göre en düzenli çalışan ve kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verme konusunda önde olan bir sistemdir.

Google’ın Anlamı

Google adını matematikteki en büyük sayılardan biri olan Googol sayısından alır. Google kelimesiyle 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesi ile oluşan bu rakamın sembol olması Google’ın dünyadaki bilgiyi yönetme misyonunu gösterir.

Google’ın Doğum Günü

Google, 27 Eylül 2005’te rekor bir indeks sayısına ulaştığından doğum gününü 27 Eylül olarak belirtmiştir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık