Sıra Dışı Dizaynlara Sahip 8 Tuhaf Bilgisayar Modeli

Günümüzde hem performans hem de tasarım manasında son derece gelişmiş dizüstü bilgisayar modelleri üretilse de yıllar boyunca alışılmadık tasarım ve özelliklere sahip birçok model başarısız oldu. Bu başarısızlıklar, başarılı eserlerin ortaya çıkmasını sağladı.

Geçmiş yıllarda üretilen ve teknolojinin gelişimine bir biçimde katkı sunmayı başaran 10 farklı dizüstü bilgisayar modelini bir ortaya getirdik. Dokunmatik klavyelerden, dönebilen ekran teknolojilerine hem tanıtıldığı devir hem de günümüz için enteresan olmayı başarmış bu bilgisayar modellerine ve kısaca özelliklerine birlikte bakalım.

IBM ThinkPad 701

IBM ThinkPad 701

IBM’nin subnotebook serisinden IBM ThinkPad 701 modeli enteresan klavye dizaynıyla dikkat çekiyor. ThinkPad 701’in ekranı kaldırıldığında, klavye diyagonal bir açıyla ayrılarak tam boyutlu bir klavye ortaya çıkıyordu. Bu model sürgülü klavyesi nedeniyle Butterfly ThinkPad olarak da biliniyordu. 1995 yılında tanıtılan dizüstü bilgisayar modeli ThinkPad 701, kısa bir ticari muvaffakiyet elde etse de birebir yılın sonlarına yanlışsız üretimi durduruldu.

Via NanoBook

Via NanoBook

Günümüzde hibrit teknolojiler hayli yaygın olsa da bu teknolojilerin uzun araştırma ve çalışmalarla geliştiğini unutmamakta fayda var. Bu çalışmaların bir örneği de Via Nanobook model bir diz üstü bilgisayar. Bu bilgisayarı artık ve geçmişte başkalarından ayıran en değerli özelliği ise bünyesinde bir telefon bulundurmasıydı. Bilgisayar ekranının çabucak yanında, kullanıcıların telefonlarını tüm gün yanlarında taşımasına imkan sağlayan bir VoIP telefonu yer alıyordu. GPU ünitesi, 3D/CDMA adaptörü yahut dünya saati yerleştirebileceğiniz değiştirilebilir bir “MobilityPLUS Modülü” içinde 7 inçlik bir ekrana sahip dizüstü bilgisayardı.

Lenovo ThinkPad W700ds

Lenovo ThinkPad W700ds

Günümüzde ikinci bir ekrana muhtaçlık duyulduğunda en uygun tahlil harici bir monitöre bağlamak olur. Lakin 2000’lerin sonlarında ekstra ekran muhtaçlığı Lenovo’nun Thinkpad 700ds modeliyle çözülebilirdi. Lenovo Thinkpad 700ds’de standart ekrana ek olarak sürgülü bir ekran düzeneği yer alır. Günümüzdeki çift ekranlı bilgisayar teknolojilerinden çok evvel Lenovo 17 inçlik ana ekrana sahip bir bilgisayar tasarlamıştı.

Asus ROG GX700

Asus ROG GX700

Asus’un dev bir sıvı soğutucuyla bir ortada çalışan dizüstü bilgisayarı ROG GC700’ün piyasaya sürülmesinin üzerinden pek de uzun bir vakit geçmedi. Asus 2016 yılında, dizüstü bilgisayardaki zayıf termal sistem sorunun önüne geçmek için bilgisayarın ardına su soğutma sistemi yerleştirdi. 500W ısı dağılımı ile GX700 , CPU ve GPU için performansta %20’lik bir artış ve termallerde %30’luk bir düşüş gördü. Her ne kadar performansı arttırmayı başarsa da tartısı nedeniyle kullanıma uygun olmadığı için önemli bir muvaffakiyet elde edemedi.

Asus ROG Ana Gemisi GZ700

Asus ROG Ana Gemisi GZ700

Asus, 2019’da piyasaya çıkardığı ROG Ana Gemisi GZ700 modeliyle, bir diz üstü bilgisayarla masaüstü bilgisayarı birleştirdi. Bilgisayar da 17 inçlik bir ekran, gövdeye mıknatıslarla bağlanan lakin ayrılabilen ve kablosuz olarak kullanılabilen bir oyun klavyesinden oluşuyordu. Klavye çıkarıldığında, ana sistem gerideki bir ayaklık ile dik duran dev bir tablete dönüşüyordu. Birkaç yıl evvel piyasaya sürülen ve epey kıymetli olan bu bilgisayar da kullanıcılar tarafından tercih edilmedi.

Acer Iconia 6120

Acer Iconia 6120

Acer, Iconia 6120 model dizüstü bilgisayarında mekanik klavye ve touch mad sistemini sanal bir yüzeye dönüştürdü. Bilgisayara bir tane daha ekran paneli ekleyerek, enteresan bir teşebbüs yaptı. 2010 yıında tanıtılan model; ekranı engelleyen parlama, giriş gecikmesi ve düşük performans üzere çeşitli nedenlerle pek de başarılı olamadı.

Dell XPS 12

Dell XPS 12

Dönüştürülebilir bilgisayarlar çoğunlukla düşük performans sunması ile başarısız oluyor. Dell’in geliştirmiş olduğu XPS 12 model geriye eğilebilen ekrana sahip bilgisayar, performans meselesine tahlil getirmişti. Dell, ekranın bir çerçeve içinde yatay eksende dönüşmesini sağlayan bir dizaynla karşımıza çıktı. Fakat bir çerçeve içerisinde dönüşen ekran teknolojisi, gelişen teknolojiyle sadeleşen bilgisayar dizaynlarına nazaran epey hantal kaldığı için yaygınlaşmadı.

3D Dizüstü Bilgisayarlar

3D Dizüstü Bilgisayarlar

3D ekrana sahip aygıtlar yeniden günümüzde epey yaygın olsa da bundan bir 10-15 yıl evvel bir dizüstü bilgisayarın 3D ekrana sahip olması son derece ilgi cazipti. Dell ve Alienware kimi modellerinde bir seçenek olarak stereoskopik 3D teknolojisini kullandı. MSI, Sony, HP, Origin ve Asus üzere markalar da denedi. Hem performansı düşürmesi hem de ekstra fiyatla satın alınması gereken bir kite gereksinim duyulması nedeniyle o periyotlarda başarılı örnekleri görülmedi.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık