Rusya’nın Haber Sunan Robotu Alex İle Tanışın

rusyanin-haber-sunan-robotu-alex-ile-tanisin-dMbkygHa.jpg

Yapay zeka teknolojilerinin insan gücünün önüne geçmesi sıkça tartışılırken yeni bir atılım de Rusya’dan geldi. 2014 yılında birinci kere Japonya’da dillendirilen haber spikeri robot, o devir üretilmişti lakin devamı gelmemişti. Rusya ise daha sıkı bir çalışmayla robot Alex’e haber sunduruyor.

Promobot şirketinin üzerinde çalıştığı Alex için hala pek çok çalışma gerektiği biliniyor. Alex’in yüzü, şirket kurucusu Alexei Yuzhakov’a ilişkin. Şu an için çok fazla hareket kabiliyeti olmayan robot, yalnızca yüzünde bulunan kısımları hareket ettirebiliyor. Şirket tarafından yapılan açıklamalara nazaran ise yeni robot yeni sürümle birlikte stüdyoda gezebilecek.

Android işletim sistemine sahip olan robot, üretim etabında 12 tane sipariş de almış. Kimlerin sipariş verdiği ve ne hedefle kullanılacağı ise bilinmiyor. Şirket, Alex’i geliştirmek için 15.000 dolar (yaklaşık 87.000 TL) harcamış lakin Rusya’nın ekonomisi düşünüldüğü vakit bu ucuz bir maliyet değil.

Robot, Rusya devlet televizyonu olan Rusya-24 isimli kanalda tarım, finans üzere farklı mevzulardaki haberleri sunmuş durumda lakin yeniden de kullanıcılar toplumsal medyada Alex’i bir oldukça eleştiriyorlar. Bir kısım, robotun ahşap yapısı ve görünümüyle dalga geçerken bazıları ise robotun siyasi propaganda yaptığını ileri sürüyor. Bir kullanıcı ise robot Alex’i beğenilen bulduğunu belirtmiş.

Dünya İktisat Forumu’nda açıklanan bir rapora göre 2025 yılına kadar robotların 75 milyon civarında insanın işini elinden alacakları belirtilmişti. “Haber sunuculuğu da bu işler ortasında olur mu?” sorusunun yanıtı da şimdi bilinmiyor.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık