<strong>Manipülasyonda en Önemli 5 Teknik</strong>

manipülasyon

Bir kişinin başka bir kişi üzerinde zihinsel ve duygusal çarpıtma yoluyla güç, kontrol, fayda ve imtiyaz sağlama amacıyla sergilediği davranış ve tutumlar psikolojik manipülasyondur.

Sağlıklı bir ilişki akışında karşılıklı olarak fikir alışverişi yapılır, öneri alınır ve verilir ama psikolojik manipülasyonda tek taraflı bir amaç ve ajanda vardır. Manipüle eden kişi bilinçli de yapıyor olabilir , bilinç dışı da.

Bu kişiler, karşısında ondan daha zayıf birisini gördüklerinde, bunu o kişiye karşı kullanır. Eğer kendi çıkarı olacaksa, ya da içsel olarak kendisini besleyecek bir duygu hissettirecekse ustalıkla, karşısındaki kişiyi o yönde etkiler. Örnek: İnan, seni düşündüğüm için, senin iyiliğini düşündüğüm için bunu söylüyorum. Hatta bu yolda, karşısındakini gerçekten düşünüyormuş gibi ona ufak iyilikler de yapar ama en temeldeki isteği kendi menfaatidir. Bu menfaatin ne olduğu, kişilik yapısına göre değişir.

manipüle etmek

Duyguları Kullanarak Manipüle Etmek


Bir kimsenin uğrayabileceği en acı manipülasyon tekniklerinden birisi duygusal yatırımlardan avantaj sağlama şeklinde gerçekleşir. Bunun sonucu da manipüle edilen kişi için çok ağır olur. Duygusal anlamda tehdit edilen, ele geçirilen kişiler, normal zamanda yapmayacakları pek çok şeyi zorla yapmak durumunda kalırlar. Özellikle psikolojisi, duygu durumu bozuk olan kişiler bunu uygulama eğilimi gösterir.

Hemen herkesin duygusal olarak dayanamadığı, karşı koyamadığı bazı olaylar, durumlar, kişiler elbette ki mevcuttur. Bu bakımdan duyguların manipüle edilmesi konusunda da pek çoğumuz çaresiz kalabiliriz. Dolayısıyla duygusal bağlamda zayıf olduğunuz, hassas hissettiğiniz konuları çok yakınlar dışında kimseye açmamakta fayda var.

Tek Çare Yöntemi

Usta manipülatörler arkadaş gruplarında veya şirket içerisinde kolaylıkla bu yöntemi uygulayabilmektedir.Yöntemin uygulaması çok basit.Manipülatör tarafından önce yapay bir problem üretilir.Problem üretildikten sonra manipülatör beklemeye geçer.İnsanların tepkilerini ölçer ve yardım istemesini bekler. Tabi yapay problemin çözümü, manipülatörün cebinde kullanılmak üzere beklemektedir.Olayın sonunda insanlar problemi kafasında büyütmeye başlar ve manipülatörden yardım ister.Yardım isteyenler ise artık onun kurbanı olmuşlardır.Bu panik havasında manipülatörün isteklerine razı boyun eğeceklerdir.

beyin yıkama

Beyin Yıkama

Daha çok pazarlama ve reklam şirketleri tarafından kullanılan bir manipülasyon taktiğidir. Bir şeyi, bir kişi ya da kitle önünde tekrar tekrar yaparsanız bu, onların muhakeme güçlerini ele geçirir. Bu tarz manipülatif insanlardan korunmanın tek yolu dinlediğiniz şeyleri mantık süzgecinden geçirmek olabilir. Bazı şeyleri sırf insanlar öyle söylediği için kabul etmeyin. İnanmadan önce araştırıp doğrulayın. Düşünce gücünüzü tekrar elinize almanız, bu konuda yapacağınız en iyi şeydir.

Mahrum Bırakma

Mahrum bırakma, insanları istemediği işlere sürükleyen bir diğer duygusal manipülasyondur. Bu tarz bir manipülatif psikoloji, aile içinde ve sosyal yaşantıda zirve yapar. Mahrum bırakma, insanları itaat ettirmek için kullanılır ve kişilerin bunu yenmesi gerçekten çok zordur. Bağımsızlaşma ve kendi gelir kaynağınızı yaratmanız, bu manipülasyon tekniğinden kurtulmak için tek yoldur.

Yanlış Olana Yönlendirme


Hepimizin zayıflıkları, zaafları vardır. İşte bunları bilen, öğrenen kötü niyetli kişiler işte bu eksiklikler üzerinden kişileri manipüle ederler. Ani bir hırs, karşı koyamadığımız istek, bağımlısı olduğumuz bir tutku kolaylıkla manipüle edilebilir. Örneğin daha popüler olma arzumuzu bilen bir kişi, bunu elde etme vadiyle bazı yanlış işlere, yollara yönlendirebilir.

Böyle durumlarla karşı karşıya kaldığımızda elde edeceğimiz şeyin hayatımıza katacağı değeri düşünmek gerekiyor. Kısa vadeli, geçici hevesler için, çok daha önemli olan değerlerden vazgeçmemek, onları tehlikeye atmamak gerekir. Sizin aslında çok da önemli olmayan arzularınızı hırsla besleyen, tabi caizse sizi gaza getiren kişilere fırsat vermemeniz önemlidir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık