Kişisel Gelişim Hangi Yaşta Başlar

Kişisel Gelişim Hangi Yaşta Başlar

İnsanlar yaşamın başlamasından itibaren çevrelerinden gelen uyarıcı etkiler ile çeşitli duygu durumları yaşarlar. Bunun yanında fizyolojik ve psikolojik ihtiyaç durumlarının karşılanmaması da bazı duygu durumlarının yaşanmasına neden olur. Kişisel gelişim hangi yaşta başlar konusu merak edilen bir konudur.

Sosyalleşme için duyguların rolü büyüktür. Bu sebeple duygular yaşama uyum sağlamada önemli fonksiyonlardan biridir. Bu durum insanların kişisel gelişim hangi yaşta başlar sorusunu düşünmesine neden olur. Duygular insanların yaşama uyum sağlamasını sağlar. Bunun yanında duygular, öğrenme ve olgunlaşma ile birlikte yaşamın her döneminde farklılık göstermektedir. Yetişkinken problemlerin çözümünde duygular yanında sezgiler de kullanılır. Sezgiler geçmiş duygusal öngörü insanların diğer insanları tanımasına olanak sağlar.

2-3 Yaş Psikolojik Gelişim

Kişisel gelişim hangi yaşta başlar sorusu insanlar tarafından merak edilir. Bebeklik döneminden çocukluk dönemine geçişlerde çocuklara pasif bağımlı olmaktan kurtulmak isterler. Bu nedenle de her şeyi ellemek ve araştırmak isterler. Çocuklar bu dönemde engellenmelere karşı çıkar. Söz dinlemek istemez. İnatçı ve öfkeli bir yapısı vardır.

Kendini yere atıp öfke nöbetleri geçirebilir. Hatta kendini kusturma gibi davranışlar da görülebilir. Bu dönemde anne ile çocuk arasında çekişmeler başlayacaktır. Çocuklar bu dönemde bağımsız olmak isterler. Ancak annenin yardımı da bu dönemde son derece önemlidir. Çocuk bu dönemde boyun eğme ve baş kaldırma arasında gidip gelir.

Duygu ve Düşüncelerin İfade Edilmesi Çocuklara Neler Kazandırır?

Çocuklar bu dönemde kendilerini ifade etmeyi öğrenirler. Kendilerini daha değerli hissetmeye başlarlar. Konuşma yetenekleri gelişir. Buna bağlı olarak da kelime hazineleri artmaya başlar. Çocukların kendilerine güvenleri artar. Bu dönemde anlaşıldıklarını hissederler. Bu da rahatlamalarına olanak sağlar. Özgür bir şekilde düşünme ve karar verme ve kararların sorumluluğunu yüklenme becerisi kazanırlar.

Çocukla dinleyen kişi arasında sevgi bağı artar. Sorunlar ile daha iyi bir şekilde baş edebilir. Diğer insanları daha iyi bir şekilde anlar. Duygu ve düşünceleri ayırt etme becerisi kazanır. İsimlendirmeyi öğrenir. Çocuk ve ebeveynleri arasındaki bağ güçlenir. Çocukların söylediklerinin dinlenmesi yetişkinlik döneminde aynı şekilde davranmasına neden olur.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık