Türkiye; 85 milyon nüfusuyla dikkat çeken bir ülkedir. Ancak, ülkedeki işsiz insan sayısı her geçen gün artıyor. Gençler; iş bulamamalarından şikayet ederek nerede yanlış yaptıklarını düşünüyorlar. Bu noktada, kariyer planlamasının önemi ortaya çıkıyor.
Kariyer planlaması yapılırken net fikirlerden veya gerekliliklerden bahsedilemez. Çünkü, kişiye özel bir detaydır. Ancak, olabilecek en erken süreçte tamamlanması şarttır. Birçok kişi; iş hayatına atıldıktan sonra kariyer planlaması adına düşünmeye başlar. Fakat, iş işten geçtikten sonra atılacak adımların herhangi bir faydası olmayacaktır.
Kariyer Planlaması Yapmak İsteyenler Nelere Dikkat Etmeliler?
Her şeyden önce, insanların kendilerine bir sektör seçmeleri gerekir. Bu noktada, ileride değerlenmesi muhtemel sektörlerden yana tercih yapılmalıdır. Ayrıca, hali hazırdaki sektörlerin ihtiyaçları da dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra, insanların kişisel özelliklerini dikkate alarak kendilerine en uygun sektörü belirlemeleri gerekir.
Birçok kişi; üniversiteden mezun olduktan sonra okuduğu bölüm ile ilgili bir alanda çalışmak ister. Ancak, işler her zaman yolunda gitmez. Örneğin, makine mühendisliği bölümünden mezun olan birisi iş hayatına atıldıktan sonra bu alanın kendisini mutlu etmediğini fark edebilir. Bu noktada, insanların kendilerini sınırlandırmalarına gerek yoktur. Bir başka deyişle, insanlar; okudukları bölüm ile ilgisi olmayan işler de yapabilirler.
İnsanların kariyer planlaması yaparken kişisel özelliklerini de dikkate alması gerekir. Her insanın güçlü ve zayıf yönleri vardır. Örneğin, insanlarla iletişim kurma konusunda sıkıntı yaşayan birisinin pazarlama departmanında çalışması ciddi bir hata olacaktır. Bu konudaki örnekler çoğaltılabilir. Kişinin ailesiyle veya kariyer danışmanlarıyla konuşarak zayıf ve güçlü yönlerini belirlemesi doğru bir tercih olacaktır.
Kariyer planı yaparken başkalarının isteklerine ve beklentilerine göre hareket edilmemelidir. Son olarak, yalnızca çok para kazandırdığı için bir sektörden yana tercih yapılmamalıdır.
4 Adımda Kariyer Planlaması Yapın!
İster kariyerine yeni başlıyor ol, ister onlarca yıldır çalışıyor ol, stratejik bir kariyer oluşturmak, doğru biçimde yaptığın sürece amaçlarını tanımlamana ve gerçekleştirmene destekçi olabilir. Kariyer yolunun bir hayli evresi bulunur, bireylerin bu evreli sabır ve itinayla uygulaması gidişatında galibiyete erişmeleri basitleşir.
Tam bunları göz önünde bulundurarak kariyer yolunu oluştururken şu adımları takip etmeni öneririz:
- Hedefi belirleme.
- Sektörünü ve departmanını seçme.
- Kendini değerlendirme.
- Hareket planı oluşturma.
Bu adımların detaylarına bakalım;
1-Kariyer planlamanın ilk adımı: Hedefi belirleme
İlk olarak geleceğin hakkında kariyerin hakkında bir hedef belirlemelisin. Hedef belirlemeden de başarılı olabilirsin ancak hedefini belirlersen daha da başarılı olabilirsin. Kısa süreli ve uzun süreli kariyer hedeflerin nelerdir? Muhtemelen belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı ve zamana bağlı hedefler zaten biliyorsundur. Bunları bir yere yaz ve listeyi birisiyle paylaş. Bu, bir sorumluluk duygusu yaratmana yardımcı olacaktır.
Kariyer planlamasının bir diğer önemli kısmı ise hedeflerini gözden geçirmek ve durumuna bağlı olarak bir yol izlemektir. Hedeflediğin başarılara ulaştıkça yeni hedefler belirlemelisin. Kariyer planlama seansına her oturduğunda, bu listeyi çıkar ve gözden geçir.
2-Hangi sektörde yer almalıyım?
Kariyer planlamasını oluştururken hedef belirlemeden sonraki adımın sektör ve departman belirlemek olmalıdır. Hangi sektörlerin ve şirketlerin geleceği olduğunu, bunlardan hangilerinin sana ihtiyacı olabileceğini tespit etmelisin. Bu süreçte niteliklerini, bilgi ve becerilerini göz önünde bulundurman, mezun olduğun bölüm olmasa bile ilgili olduğun ve kendine güvendiğin alanı belirlemen gerekir.
3-Güçlü ve zayıf yönlerini belirle!
Bu aşamada öncelikle hangi noktada olduğunu, güçlü ve zayıf yönlerinin neler olduğunu belirlemelisin. Yeteneklerini, sahip olduğunu yetkinlikleri değerlendirmen oldukça önemli. Gelişim alanlarını bulup ona göre kendine yatırım yapabilirsin.
4-Hareket planı: Taktiklerini belirle
Kariyer basamaklarını başarılı çıkmanı sağlayacak kariyer planlaması sürecindeki son adım, bir eylem planı oluşturmaktır. Eylem planı, hedeflerine ulaşmana yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Seni bir kariyer seçiminden ilk işini bulmaya, uzun vadeli kariyer hedeflerine ulaşmana kadar götüren bir yol haritası gibidir.
Eylem planında kısa ve uzun vadeli hedeflerini belirlemeli, kariyerin için eğitim ve öğretim gereksinimlerini belirlemeli, bir iş arama stratejisi geliştirmeli, potansiyel işverenleri belirlemeli, CV oluşturmalı, ön yazılar yazmalı ve iş görüşmelerine hazırlanmalısın.