Girişimcilik sertifikası nedir? Hemen açıklayalım. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin devlet desteği alabilmeleri için gerekli olan sertifikaya girişimcilik sertifikası denir. Buna yeni açılacak veya hali hazırda açık bulunan işletmeler dahildir. İşletmecilerin, küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ‘den alacağı bu belge, belli şartlara bağlı olarak girişimci desteği almasını sağlamaktadır. Başvuranlardan istenen öncelikli şart okuma- yazma biliyor olmaları ve 18 yaşın üstünde olmalarıdır.
Girişimcilik Sertifikası Ne İşe Yarar?
Girişimcilik sertifikası ne işe yarar? sorusu girişimci desteği almak konusunda kararsız kalan birçok insanın merak ettiği bir konudur. Bu sertifika devletten hibe desteği ve sonradan ödemeli destek alınmasını sağlar. Eğitim süreci iki şekilde devam etmektedir. Bunlar; klasik eğitim ve online eğitimdir. Klasik eğitimde KOSGEB’in anlaşmalı olduğu kurumlarda veya İŞKUR merkezlerinde eğitim görülebiliyor. Fakat pandemi şartlarından dolayı bu eğitim sistemi de online olarak devam etmektedir. Online sistemde eğitim ve sınav süreci internet üzerinden devam etmektedir.
Girişimcilik sertifikanızı aldıktan sonra KOSGEB programları kapsamında yer alan işletme seçeneklerinden birini faaliyete geçirmeniz gerekmektedir. Faaliyete geçireceğiniz işletme öncelikle uzmanlar tarafından incelenmektedir. Böylelikle kuracağınız işletmeye bağlı olarak ve uzmanların görüşleri baz alınarak devletten hibe alabilirsiniz. Burada kullanacağınız teknolojik araç gereçler için makine- teçhizat ve yazılım desteği alabilirsiniz. Sertifikaya kayıt olduğunuzda da belirtileceği gibi hibe ve desteklerden yararlanabilmeniz için bu destekten ilk defa yararlanıyor olmanız gerekmektedir.
Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır?
Girişimcilik Sertifikası almak için Kurs Başvuru Formu 2021’de 1 Şekilde Yapılıyor!
KOSGEB den girişimcilik sertifikasını almak artık çok kolay. Artık eskisi gibi eğitim tarihi bekleme gibi bir sıkıntınız artık yok. Eğitim alabilmek için ön mülakata girmenize de gerek kalmadı. Başvuru formu doldurmanıza ise gerek kalmadı. İhtiyacınız olan iki tane şeye gerek var.
Sizden istenilen;
- Eğitime katılacak olan girişimciye ait bir e-Devlet şifresi.
- İnternete bağlanabilen herhangi bir elektronik cihaz.
Eğer sizden istenilen bu iki maddeye sahipseniz ve girişimcilik belgesi alma şartını taşıyorsanız, istediğiniz gün girişimcilik belgesine sahip olabilirsiniz. Sertifikanızı almak için;
- 18 alt yaş sınırı aranır. Üst yaş için herhangi bir sınırlama yoktur.
- Daha önce eğitim almamış olmanız gerekir. Aldı iseniz de örgün eğitim almış olmanız gerekir.
- Herhangi bir yasa dışı suç örgütü mensubunuz olmaması gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen 3 maddeye uyuyor olmanız gerekmektedir.
E-Devlet Girişimcilik Belgesi Kursu Online Alma Başvurusu
Online olarak girişimcilik belgesinin nasıl alınır sizlere bahsedeceğim. Bu yöntem klasik yöntem olan örgün eğitime göre çok daha hızlı ve kolay. Başvuru işlemi içinde mutlaka e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Eğitim başvurusu için lütfen aşağıdaki adımları izleyiniz.
- https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresine giriş yapınız.
- Sağ üst taraftan giriş yap deyiniz.
- Açılan pencereden e-devlet ile giriş deyiniz.
- E-devlet ile sisteme giriş işlemini gerçekleştirin
- Aşağıda ” Öne Çıkan Eğitimler ” bölümünden hangi eğitimi almak istiyorsanız (NACE KODUNUZA GÖRE) ” Eğitime Başla ” deyiniz.
- Sizi karşılayan bütün videoları izleyip sonunda sonunda videoyu izlediğinizi onaylayıp bir sonraki videoya geçiniz.
- Dersler halinde videolar bittikten sonra test sorularını cevaplayınız.
Bütün videolar izlenip doğru bir şekilde sorular cevaplandıktan sonra girişimcilik sertifikanızı https://edevlet.kosgeb.gov.tr/UGE/Certificates adresinden kontrol edebilirsiniz.
Girişimcilik Sertifikası Eğitimi Sürecinde Neler Var?
Girişimcilik sertifikası eğitimi sürecinde öncelikle toplamda 70 saat kadar bir eğitim söz konusudur. Eğitim içeriğinde girişimcilere bazı beceriler kazandırılmak istenmektedir.
Bunlar; vizyon ve beceri testi, tanım, pratik ve planlamadır.
Vizyon ve beceride yaratıcı fikirlerinizi geliştirmeye yönelik bir çalışma söz konusudur. Bunun yanı sıra tanım eğitimindeyse iş planıyla ilgili tanımlamalar yer almaktadır. Son olarak pratik ve planlama eğitimi yer almaktadır. Bu eğitimlerde ise; planladığınız işiniz ve yapacaklarınızın daha tertipli, düzenli bir şekilde pratikte nasıl uygulanacağının eğitimi verilmektedir. Özellikle eğitimlerinizi alırken eğitmenlerinizin sürekli size destek olacağını ve eğitiminizi en şekilde almanızı sağlayacaklarını bilmelisiniz.