Genç Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?

Genc-Girisimci-Destegi-2021-Sartlari-Nelerdir

Son yıllarda kendi işini kurarak piyasada yer almak isteyen genç girişimcilerin sayısı artmaktadır. Ancak kendi işini yapmak isteyen genç girişimciler şirket kurarak ilk başlarda bazı zorluklar ile karşılaşabilirler. Bunlar gelir vergisi, Bağ-Kur primi ve stopaj vergisi, başlangıçta genç girişimcilerin zorluk çekebileceği konulardır. Devletin genç girişimciler için sağladığı destek ile karşınıza çıkabilecek zorlukları hafifletebileceksiniz.

TBMM gündeminde yer alan torba yasa 30.04.2018 tarihinde açıklanan ekonomi destek paketi ile birçok alanda devlet teşvikleri ve çeşitli aflar içeriyor. Geçmiş dönem borçlarının yeniden yapılandırılması, imar barışı, öğrenci affı, Bağ-Kur prim desteği ve emekli ikramiyesi gibi konuların yer aldığı Ekonomi Destek Paketi 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Torba yasa içerisinde bulunan teşviklerden dikkat çeken konu ise genç girişimcilere verilecek olan Bağ-Kur prim desteği.

Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

  • 18 yaşını tamamlamış ve 29 yaşını tamamlamamış olan genç girişimciler. Örneğin; 1991 Aralık doğumlu bir girişimci bu istisnayı hak edemez. 1992 Haziran doğumlu bir genç girişimci bu istisnaya hak kazanır. (29 yaşını doldurmuş olmak/olmamak faydalanma şartını etkiliyor.)
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnası kapsamında olanlar.
  • İşe başlamanın kanuni süresi içerisinde beyan edilmelidir.
  • İşin kendisine ait olması ya da işin sevk ve idaresinin kendisinde olması gerekiyor.
  • Mevcut bir işletme ve mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması gerekiyor.
  • Bağ-Kur kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanlar.
  • Daha önce herhangi bir şirket açmamış ve ortak olmamış olmak
  • Adi ortaklık veya şahış şirketi kurmuş olanlar.

Yukarıdaki maddeleri sağlayan genç girişimcilere 12 ay boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanmaktadır.

Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanamaz?

  • 1.06.2018 tarihinden önce işe başlayan mükellefler bu teşvikten faydalanamaz.
  • Başka bir şirkette ortaklığı bulunan ve vergi mükellefi olup kapatmış kişilerde bu teşvikten faydalanamazlar.
  • Anonim veya Limited Şirket kuruluşlarında bu teşvikten faydalanılamaz.

Genç Girişimci Desteği Avantajları Nelerdir?

  • Genç girişimci desteği, 18-29 yaş arası gençlere 3 yıl boyunca 75 bin TL’ye kadar gelir vergisi muafiyeti sağlar. 
  • 2021 yılı itibariyle en düşük BAĞKUR primi aylık 1.055 TL’dir.
  • BAĞKUR desteği kapsamına giren gençlerin 1 yıllık toplam 12.664 TL Bağ-Kur primini devlet tarafından ödenmekte.

Genç Girişimci Desteğine Nasıl Başvurulur?

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden dilekçe hazırlayarak genç girişimci desteğine başvuruda bulunabilirsiniz. İlgili şartları karşılayarak başvuru için şirket kuruluş aşamasındayken mali müşavirinden destek alabilirsiniz. Vergi dairesine mali müşaviriniz tarafından verilen dilekçe sonuçlandığında size iletilen “Genç Girişimci Desteği’nden faydalanabilir.” yazısını, ikamet adresinize yakın SGK Müdürlüğü Bağ-Kur Sigortalı Tescil Servisi’ne bizzat vererek destekten faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Başvuru yapmadan dikkat edilmesi gereken süreç;

Genç girişimci desteğinden faydalanırken işe başlama tarihinin de göz önünde bulundurarak başvuru işlemini yapmanız gerekmekte. Başvuru sırasında işe başlama tarihiniz şirket kuruluş tarihiniz olarak kabul edilmekte ve teşvik başvurunuz onaylanmaktadır.  Şirket kuruluş tarihinden önce kayıt dışı gelirleriniz bulunuyorsa ve bu süreçte durum tespit edilirse, kayıt dışı gelirleriniz, cezai işlem uygulanabilir ve genç girişimci desteğinden haksız olarak faydalandığınız için cezai işlem uygulanıp sunulan teşviklerin geri iadesi talep edilmektedir.

Genç Girişimcilere Devlet Desteği ile İlgili Kanun

31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81. maddesinin birinci fıkrasına aşağıda yazılı olan bent eklenmiştir:

31.12.1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanan ve mükellefiyet başlangıç tarihinden itibaren 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlardan, bu Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinin 1 numaralı alt bendi kapsamında, 01/06/2018 tarihinden itibaren, ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri 1 yıl süre ile 82. madde uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazinece karşılanmaktadır. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu fıkra hükmünden faydalandırır.

01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18–29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanacaktır. Aylık olarak ödenmesi gereken prim 1 yıl boyunca devlet hazinesi tarafından karşılanacaktır. Teşvik 1 yıl ile sınırlandırılmıştır. Genç girişimcilere toplam destek tutarı ise 12,664,32 TL olacaktır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık