Girişimcilik Neden Devamlılık Gerektiren Bir Süreçtir?

girisimcilik-neden-devamlilik-gerektiren-bir-surectir

Girişimciliğin tek bir tanımını yapmak mümkün değildir. Ancak oldukça tanıma ve gelişimine baktığımızda bir süreçler bütünü olduğu, kapsamında da fırsatları görme, yenilikçilik, risk alma, öngörme ve evvel hareket etmenin var olduğu söylenebilir. Girişimcilikte mutlaka eylem vardır. Örneğin, fırsatları görmüşsün ancak harekete geçmemişsin, bir eylemin olmamış, bu durumda girişimcilik söz konusu olmaz. Risk alma yelpazesi yüksek olup yenilik, fırsatçılık, öngörme yoksa girişimcilik yine olmaz. Eylemcilik var sadece fırsatçılık, risk alma yoksa yeniden girişimcilik gerçekleşmez. Dolayısıyla girişimcilik, bu eylemlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmaktadır. Zaten bu fiil özellikleri olan kişiler girişimci olabilmektedirler. Bir kişide bu özelliklerin tümü varsa girişimci olabilmektedir. Bunlar bununla birlikte bireydeki girişimci tasarruf ve davranışları göstermektedir. Girişimcilikteki bu özellikler ve süreçler sorun çözmek, ihtiyaçları gidermek için vardır. Ancak problemler yaratıcı biçimde çözülür, gereksinimler yaratıcı halde giderilir.

Sorunları çözen, ihtiyaçları giderenler de yeni bir teknoloji, süreç, ürün ya da hizmettir. Ancak günümüzde yeni bir ürün, hizmet ve sosyal fayda üretenler girişimcidir, algısı daha yaygındır. Oysa üründe, hizmette ve toplumsal faydada inovasyon yapılmasının yanı sıra süreçlerde, örgütlemede, teknolojide inovasyon yapılması da girişimcilik olarak nitelendirilmektedir.

Bir süreç olan girişimcilik, kendisini meydana getiren alt süreçlerden kaynaklanmaktadır. Bu özelliği ile kendisinin bir periyodu olan inovasyonun süreçleriyle de benzerlik gösterir. Esasen daha önce de belirtildiği şeklinde girişimciliğin amacı, sorunları halletmek, gereksinimleri gidermektir. Bunun için sorun ve gereksinimler bunları çözecek ürün, hizmetler ve düzenlemeler için arama yapılır, bu arama düşünce düzeyindedir. Başlangıç noktası burasıdır. Bu tamamlandıktan sonrasında seçim yapılır, yani bulunan fikirler seçilir, seçilen fikirler uygulanır sonra da değerlendirme yapılır, yeniden arama, seçme, uygulama, değerlendirme benzer biçimde süreç tekrarlanır.

Girişimciliğin kavram olarak daha iyi anlaşılabilmesi için şöyle özetlenebilir: girişimcilik sıkıntı ve gereksinimleri ayrım etmek, bu tarz şeyleri gidermek için ticari hale gelebilecek ürün/hizmet ve sosyal fayda yaratmak, üretim faktörlerini bir araya getirebilmek ve düzenlemek, bunların tümü için risk almak, yenilik yapmak, fırsatları öngörmek ve değerlendirmek olarak ifade edilebilir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık