Sosyal Girişimci Kime Denir?

Sosyal girişimci deyince akla ilk gelen kar amaçsız girişimdir. Peki sosyal girişimci kime denir? Öncelikle bilinmesi gerekir ki her sosyal girişimci önemli bir sosyal dönüşümün habercisidir.

Sosyal girişimci deyince akla ilk gelen kar amaçsız girişimdir. Peki sosyal girişimci kime denir? Öncelikle bilinmesi gerekir ki her sosyal girişimci önemli bir sosyal dönüşümün habercisidir. Artık toplumsal sorunların çözülme biçimleri de değişiyor. Bu değişimler de toplumsal dönüşümleri beraberinde getiriyor. Bir sosyal girişimci öncelikle herhangi bir sosyal sorunu çözmeyi hedefler.

Bu hedefi gerçekleştirmek için girişimcilik faaliyetinde bulunur. Temel olarak sosyal girişimciyi diğer girişimcilerden ayıran sebep onun herhangi bir kâr amacı gütmemesi ve yalnızca sosyal sorunu çözmeye yönelik bir girişimde bulunmasıdır. Bu girişim neticesinde sosyal girişimci hem kendi adına hem de toplum adına önemli bir sosyal sorumluluk almış olacaktır.

girişimci

Sosyal Girişimci Ticari Faaliyette Bulunur mu?

Sosyal girişimci kime denir sorusunu daha iyi açıklamak için bir sosyal girişimcinin hangi faaliyetlerde bulunduğuna dair bir açıklama yapmak gerekir. Sosyal girişimciler ticari faaliyette bulunabilirler, ancak bunu da asıl hedeflerini yani sosyal fayda hedefini gerçekleştirmek için aracı rolünde yaparlar. Amaçları maksimum ticari kar elde etmek değil, maksimum sosyal fayda sağlamaktır.

Bir ülkede özellikle sağlık, eğitim ve çevre sorunları gibi sorunları gören ve bunları çözmek için girişimde bulunan kişiler sosyal girişimcilerdir. Ancak sorunu çözerken bireysel olarak kendi gelirlerini arttırmak amaçları da olmamalıdır. Hemen her ülkede sosyal girişimci oluyor. Ancak ülkelerin bazı sorunları oldukça karmaşık ve çok boyutlu olduğu için hangi ülkelerde hangi sosyal girişimcilerin daha etkili olduğunu net olarak söyleyebilecek bir araştırma yoktur.

sosyal girişimci

Kimlere Sosyal Girişimci Denir?

Sosyal girişimci kime denir sorusuna örnek vermek gerekirse, Muhammed Yunus en ünlü sosyal girişimcilerden birisidir. Yunus, çok sayıda küçük ölçekli girişimciye sermaye konusunda destek veriyor. Aynı zamanda kendisi mikrofinans hareketinin öncüsü olarak kabul ediliyor. Kailash Satyarthi ise daha çok çocuk işçiler sorununa odaklanmış durumda.

Kendisi bir kanaat önderi olarak kabul ediliyor. Bütün işyerlerinin “burada çalışan çocuk işçi yoktur” gibi bir sertifika alması konusunda çalışmalarına devam ediyor. Vikipedi platformunun kurucusu Jimmy Wales de aynı zamanda bir sosyal girişimcidir. O da ücretsiz olarak herkesin bilgi edinebileceği bir platform kurmuş ve halen çalışmalarına devam ediyor.   

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık