MMS Nedir? SMS ve MMS Farkı Nedir?

smsvemms

MMS ve SMS aşikâr bir periyodun teknoloji devleriydi. Ne kadar bu durum çok uzun sürmese de, hatırı sayılır bir müddet boyunca herkes SMS ve MMS‘in ismini bilirdi. Natürel ki bu durumun bu kadar kısa sürmesinin en temel sebebi teknolojinin süratli gelişimi ve SMS ve MMS üzere protokollerin teknolojiye ayak uyduramayıp biraz çağdışı kalmış olmaları.

Bazıları için bu veda durumunun gerçekleşmesi epey uzun sürdü. Hatta günümüzde bile SMS ve ender de olsa MMS kullanımının olduğu söylenebilir. Olağan ki sabit bir internete sahipseniz Whatsapp vb. uygulamalar sayesinde SMS yahut MMS’i pek tercih etmeyebilirsiniz ancak şayet ki internetiniz yoksa SMS ve MMS en büyük dostunuz olacaktır. Pekala nedir bu MMS, SMS ile ortasındaki fark nedir?

MMS nedir?

2000’den evvelki yıllarda teknoloji günümüzdeki kadar gelişmiş olmadığı için akıllı telefonlar, bilgisayar, internet vb. teknolojik aletler çok yaygın değildi. Bu yüzden SMS ve MMS herkesin imdat cazip diyebilirdik.Aynı vakitte SMS ve MMS dijital dala de istikamet veren nacizane araçlar olarak kendi vaktinde misyon yaptı. Varoluş hedefi tam olarak bu olmasa da beşerler bu iki protokolün varlığını reklam gayesi ile kullanabileceklerini düşündüler ve bu kanıdan ortaya çok enteresan şeyler çıkmaya başladı. Ne vakit teknoloji gelişti ve internetle akıllı telefonların kullanımı yaygınlaşma başladı MMS de bununla birlikte hayatımızdaki yerine veda etti.

MMS, söz manasıyla “Multimedya İletileşme Hizmeti” manasına gelmektedir. Kuruluş maksadı ise SMS’in sahip olduğu sınırlamaların biraz daha üstünde hizmet vermek. Ayrıyeten ses kayıtları, fotoğraflar, görüntüler ve daha fazlasını içeren multimedya iletilerini da gönderebilmenize imkan sağlar. Kendi vaktinde MMS’in sahip olduğu en büyük dezavantaj bu özelliği sağlayacak o devrin yüksek düzey bir telefonuna muhtaçlık duymasıydı. Şu an günümüzdeki her telefon bu özelliğe sahip olsa da o vakitler için her telefon üzere bir durum kelam konusu değildi ve bu tıpkı vakitte MMS protokolünün yaygınlaşmasını da sıkıntı hale getiriyordu. Gerçekten bu durum teknolojinin süratli ilerlemesiyle çok uzun sürmese de bir müddet boyunca isminin geç ve yavaş duyulmasına sebep olmuştu.

Bunun yanı sıra SMS ve aramalara yönelik tarifeler çıkmaya ve yaygınlaşmaya başladığında insanların yönelimide buna nazaran değişiyordu. Gerçekten bir mühlet sonra SMS üzere hayli yaygın bir hale geldi ve beşerler hayli süratli bir biçimde MMS’in varlığını kabul edip kullanımına adapte oldular.

Bir devir dijital pazarlamanın gözbebeği olan MMS ne işe fayda?

Dijital pazarlama konusunda MMS’in varlığından sonra yeni bir çığır açıldı diyebiliriz. Dijital irtibatı yalnızca yazı ve sözler yerine görseller, sesler vb. şeyler ile desteklemek pazarlamayı çok daha cazip hale getiriyordu. Bir eserin albenisinin yüksek olması eserin pazarlanma oranını da arttırıyordu. Bu yüzden reklam şirketleri başta olmak üzere birçok firma içeriklerini, sattıkları eserleri kısaca pazarlama hedefiyle kullandıkları birçok şeyi görseller ile desteklemeye başladı. Olağan ki ilerleyen vakitlerde internetin yaygınlaşması ortaya photoshop vb. uygulamaların varlığını da doğurmasıyla birlikte işler çok daha profesyonel halde halledilmeye başladı. Tekrar de fikir sahibinin MMS olduğunu söylesek durumu çok da yanlış anlatmış olmayız.

Birinci yaygınlaşmaya başladığı vakitlerde, insanların kafasında“SMS varken buna muhtaçlık olmaz” üzere kanılar dolaşırken, yazı ve harflere ekstra özel içeriklerin bildirilere eklenmeye başlaması bir anda herkesin ilgisini çekmeye başladı. Her ne kadar ortalarında fiyat farkı olsa da insanlara cazip geldiği için kullanım sayısını arttırıyordu.

MMS, eski çağların en hoş ve lüks teknolojilerinden biriydi. Zira yalnızca yazı yerine fikirlerinizi ve hissinizi çok daha net bir formda söz etme imkanı tanıyordu. Bu yüzden MMS, SMS’in yanı sıra söz etme yetisini bir üst seviyeye taşıyan bir icat olarak da görülüyordu. Verilen bildirinin çok daha fazla ruha, duyguya ve bilimum çeşitte söze sahip olması insanların MMS kullanım sıklığını da kendi keyifleri ile hakikat oranda arttırıyordu.

Pekala SMS ve MMS’in farkı nedir?

SMS, ne kadar birinci göz ağrısı olsa da MMS tam olarak bildirilerin görsel olarak daha cazip görünmesini sağlayarak SMS’in başarısı üzerine edildi. SMS’in başarısı telefonda görüşme yapamayan bir kişinin SMS yazabilmesi yahut yazılan SMS’lere geri dönebilmesiydi. Ancak bunun yanı sıra MMS’in ses kayıtları, fotoğraflar görüntüler ve daha fazlasını içermesiyle birlikte ortalarındaki en bariz ve insanların güzeline giden fark SMS’in sahip olduğu dezavantaj yani 160 söz karakterinin üstüne çıkmasıydı. Bir fotoğrafın ortalama 1000 söz olduğunu biliyor muydunuz? Tabi sadece 160 karakteriniz olduğunda irtibat konusunda ekstra şeyler yapmak istediğiniz MMS’e başvurmanız gerekebiliyordu.

Bilhassa bu hususta SMS kendi vaktinde büyük bir reklam aracı olarak popürleşmeyi başarmıştı. Şirketler SMS yollama aracılığıyla kendi reklamlarını çok rahat bir biçimde yapabiliyor, insanlara ulaşabiliyor ve onlardan geri dönüş bile alabiliyorlardı. Hatta birçok site fiyat karşılığında ya da fiyatsız olarak haberleri, finsan haberlerini, hava durumunu, pay senedi fiyatlarını vb. birçok şeyin bildirimini alıyorlardı.

Bu durumun yaygınlaşması ilerleyen vakitlerde elimize geçen akıllı telefonlarda çok kolay bir halde yansıtılsa da, geçmiş vakitte bu biçim bilgiler daha güç bulunuyordu ve erişimi günümüzdeki kadar değildi. İnternet denilen araç günümüzde bile hala keşfedilirken o vakitler yok denilecek durumdaydı ve insanların genel dünyadan haberdar olmalarının en temel yollarından biri üyelik üzere kullandıkları SMS sistemiydi. SMS ve MMS günümüz standartlarında eski etkileyeciliğine sahip olmasa da günümüzdeki birçok pazarlama, reklam vb. çeşitteki işkollarına istikamet verdiği için (özellikle MMS) kendi çaplarında elde ettiği muvaffakiyet SMS ve MMS vaktinden kalan beşerler tarafından hala hatırlanıyor olacaktır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık