James Webb Teleskobu’nu Takip Edebileceğiniz Site

james-webb-teleskobunu-takip-edebileceginiz-site-8bQC2sY1-150x150

Dünyaca ünlü teorik fizikçi Michio Kaku’nun “dünya dışı ömrü tespit edebileceğini” söz ettiği James Webb Uzay Teleskobu’nun yıllardır beklenen fırlatılışı, dün Türkiye saatiyle 15.20’de gerçekleşti. Geliştirilmesinde 14 ülke ve 300’den fazla üniversitenin katkıda bulunduğu teleskop, şu anda seyahatinin başında sayılır.

Dün fırlatma sırasında NASA, bu tarihi anları YouTube kanalından canlı olarak yayınlamıştı. Lakin teleskobu takip edebileceğiniz etap burada bitmedi. James Webb Uzay Teleskobu için açılan sitedeki bir sayfadan teleskop ve bağlı olduğu rokete dair birçok bilgiye anlık olarak ulaşmak mümkün.

‘Where Is Webb’ sayfası:

NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi aracılığıyla siteye yansıtılan bilgiler, anlık olarak güncelleniyor. ‘Where Is Webb’, yani “Webb nerede” isimli sayfada roketin yerinden tutun da seyahatin yüzde ne kadarını tamamladığı, suratı ve yüzey sıcaklığına kadar birçok bilgi yer alıyor.

Dünya’dan teleskobun yerleşeceği L2 yörüngesine uzanan bir doğruda teleskobu taşıyan roketin bizden ne kadar uzakta olduğunu ve önündeki kademeleri görebiliyorsunuz. Üstte seyahatin ne kadarının tamamlandığı ve maksada kalan ara üzere bilgiler yazıyor. Bu haber yazılırken roket, seyahatin 17%’sini tamamlamış durumda. L2 yörüngesine ulaşmak için kalan ara 121 bin kilometre.

Tüm bunların yanında roketin geçeceği kademelere dair ayrıntılı bilgilere de sayfanın aşağı kısmında bulunan sekmelerden ulaşabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık